Relevant textual alternative to the image

Een extra knoopje…

Woman adjusting her shirt buttons over white backdropLaatst zei een vrouwelijke topadvocaat in een interview van NRC ‘Alleen voor mijn man maak ik een extra knoopje los van mijn blouse als ik ga dineren.’

Mijn gedachte was ‘Goh, wat leuk dat ze dat doet voor hem. Hij heeft het wel getroffen dat zijn vrouw er sexy uit wil zien als ze samen een vorkje prikken.’

Het is al weer een paar maanden geleden dat ik dit interview las en door de NLP training, die vorige maand begon, ben ik deze op zich onschuldige zin in het verhaal anders gaan interpreteren.
Wat doet deze vrouw? Zij wil van het etentje met haar man iets bijzonders maken. Ze wil van zo’n avond genieten in plaats van gedachteloos een maaltijd met een paar glazen wijn naar binnen werken.
Ze doet dat door haar kleding op een simpele manier aan de situatie aan te passen. Voor mij zijn die paar extra knoopjes een metafoor geworden voor goed je best doen dat een ontmoeting met iemand meer oplevert dan meestal het geval is. Vaak blijven we in de comfortzone hangen en gebeurt er niets bijzonders of nieuws.

Ik geef een voorbeeld. Gerard, een cliënt van mij, heeft een tijdje geleden een flink bedrag geërfd van zijn vader. Hij wil dit bedrag weer beleggen in aandelen en obligaties om zo een beter rendement te behalen dan op een spaarrekening. Ik heb contact met een klein vermogensbeheerkantoor die dit soort beleggingen uitstekend beheert. Een van de partners van dit kantoor, Ronald, heeft Gerard schriftelijk een beleggingsvoorstel gedaan en daarbij zijn kantoor geïntroduceerd. Gerard heeft dit verhaal al een paar maanden laten liggen. Vorige week was hij bij mij op kantoor en hebben we onder andere over dit onderwerp gesproken. Hij had echter het besluit genomen om naar zijn bank bij hem om de hoek te gaan. Dit is voor hem vertrouwd, hij kent de accountmanager en het is dichtbij. Gerard heeft het vraagstuk van vermogensbeheer letterlijk vanuit zijn comfortzone benaderd.En ik ben daar in mee gegaan. Ik wilde hem niet onder druk zetten en heb zijn argumenten voor kennisgeving aangenomen. Ik vond het wel jammer voor Ronald. Alleen hoever moet je gaan? Gerard is echt wel in staat om zijn zaken goed te regelen. Ik gunde hem echter een meer persoonlijke behandeling en maatwerk.

Wat is hier gebeurd? Gerard koos voor zijn comfortzone en ik respecteerde dat. Daardoor bleef ik ook in mijn comfortzone. Hetzelfde geldt voor het vermogensbeheerkantoor. Zij presenteerden zich ook vanuit hun oude vertrouwde comfortzone en hoopten (passief) op een goede afloop.
Met de knoopjes van de topadvocaat in gedachten had deze ontmoeting ook anders kunnen verlopen. Ik had er voor kunnen gaan om dit gesprek niet zoals altijd te laten verlopen maar er een extra dimensie aan te geven. Dat betekent niet vanuit mijn comfortzone te werken maar in mijn stretchzone te gaan zitten. Desnoods had ik Gerard expliciet gevraagd ‘Wat heb je nodig om uit je comfortzone te komen?’Dit soort vragen zijn mijn cliënten niet gewend. Ze kunnen wel leuke reacties opleveren en dingen in beweging brengen.
Ik heb Ronald voorgesteld om voortaan anders met deze situaties om te gaan en onze creativiteit in te zetten om tot een zinvollere communicatie met potentionals te komen.
De keuze voor de comfort- en stretchzone speelt niet alleen bij zakelijke gesprekken maar bij alle ontmoetingen met mensen. Meestal doen we dit op onze automatische piloot. Vooral bij familie, collega’s en bekenden. Het is echter veel leuker om er wat meer zorg en aandacht aan te geven en er nieuwe elementen aan toe te voegen.

Maak het wat sexier. Kruip eens wat vaker in de huid van Eva Jinek!

Volg ons: